Gadījums no manas prakses: migrēna beidzas tā arī nesākusies

By | jūnijs 15, 2016

Vai migrēna ir ārstējama? Vai ir līdzekļi, kas palīdz nemocīties ar milzīgām galvassāpēm? No cilvēkiem, kas sirgst vai ir sirguši ar migrēnu, esmu dzirdējusi, ka nevienas zāles nepalīdz. Varbūt paliekot mazliet labāk, taču vislabākais līdzeklis ir ielīst gultā un nelīst no tās ārā turpmākās pāris dienas. Pāris dienas nogulēt gultā ar tik milzīgām galvassāpēm, ka nav iespējams ne uz gaismu paskatīties, ne jebko ieēst, ne pat normāli uz tualeti aiziet. Un tā pāris reizes gadā, gadu no gada.

Reiz, apmēram gadu atpakaļ, es pavadīju vienu nedēļas nogali kopā ar kādu sievieti, kura pavisam nejauši kļuva par manu klienti migrēnas dēļ. Bijām vienlaicīgi ciemos pie kādas ģimenes, arī nakšņojām tur. Sestdienas vakarā, kā parasti ierasts ciemošanās reizēs pie tās konkrētās ģimenes, sēdējām, runājāmies un spēlējām kārtis, taču alkoholu nelietojām (pieminu to, jo tīri fizioloģiski alkohols var izraisīt galvassāpes un tad pret tām var palīdzēt sārmains ūdens – vai nu jonizācijas ceļā padarīts sārmains, vai vismaz sajaukts ar sodu). Mūsu tusiņš ievilkās krietni pāri pusnaktij. Nākošajā rītā gandrīz visi cēlāmies tad, kad bijām izgulējušies, izņemot šo sievieti, jo viņai bija apmēram 4 mēnešus vecs bebītis. Kamēr pieaugušie tusējās, mazulis gulēja. Taču no rīta modās savā ierastajā laikā. Un, protams, kopā ar mātes pienu no rīta saņēma krietnu stresa hormona kortizola devu, iespējams, kura dēļ visu nākošo dienu bija raudulīgs un savu māti nomocīja vēl vairāk. Jāpiemin, ka neizgulēšanās ir iemesls, kāpēc mūsu ķermeņi piedzīvo stresu. Mums ir nepieciešams izgulēties, gulēt tik stundas, cik ķermenim tas ir nepieciešams, t.i., tik ilgi, kamēr pamostamies paši, nevis mūs pamodina modinātājs.

Papildus raudulīgajam bērnam šī mana topošā kliente, ērtības labad nosaukšu viņu par Katrīnu, nākošās dienas laikā piedalījās arī ēst gatavošanā, bērnu pieskatīšanā, kā arī no darbiem brīvajā laikā turpināja kopā ar pārējiem sēdēt un pļāpāt. Kaut arī viņa bija nogurusi, nedevās pagulēt kaut vai diendusu – kaut arī tāda iespēja bija, viņa savu ģimenē apgūto tradīciju dēļ nespēja sev to atļaut.

Rezultātā vakarā viņai sāka sāpēt galva. Viņa stāstīja, ka sajūtas ir tādas kā parasti pirms migrēnas, kas viņas gadījumā nozīmēja 3 dienu gulēšanu gultā, kamēr pārējie ģimenes locekļi – vīrs un vecākie bērni – paši apmierina savas vajadzības pēc ēdiena, tīrām drēbēm, tīras mājas. Tajā brīdī izstāstīju viņai, ka es strādāju ar metodi, kas palīdz noņemt arī galvassāpes un, ja viņa vēlas pamēģināt, varam to darīt. Viņa piekrita. Devāmies uz istabu, kur mūs neviens netraucēs (bungot bez lieciniekiem ir vēlams, jo, kamēr mūsu aktivitātēm ir liecinieki, var gadīties, ka nespējam gūt kontaktu ar savām patiesajām jūtām un atmiņām).

Apmēram šādi noritēja mūsu saruna:

Es: Cik stipras ir Tavas galvassāpes šobrīd, skalā no 0 līdz 10, kur 10 – maksimālās sāpes, kādas esi piedzīvojusi, bet 0 – nesāp nemaz.

Katrīna (K): Apmēram 8-9

Es: Kādos brīžos Tev parasti sākas šādas galvassāpes?

K: Kad esmu ļoti nogurusi un vairākas dienas pēc kārtas nav bijis laika atpūsties.

Es: Ja tu esi nogurusi, kāpēc tu neatvēli sev laiku, lai kaut mazliet pagulētu diendusu?

K: Nu kā, es taču to nevaru! Man ir 4 bērni un viņiem visu laiku kaut ko vajag. Ir jātīra māja, jāgatavo ēst. Un Ieviņa (mazākā meita, vārds mainīts) ir taču pavisam maza un viņai mani vajag visu laiku. Es gribu būt laba sieva. Man tikai nav laika atpūsties.

Es: Un kas notiek, kad tev sākas migrēna?

K: Nu tad es guļu gultā un vīrs kopā ar abiem vecākajiem bērniem visu dara manā vietā – tīra māju, taisa ēst, iet iepirkties, pieskata Ieviņu.

Es: Ja tu tagad ieskaties sevī, kādas izskatās tavas sāpes? Kur tieši tās atrodas? Vai tām ir forma, krāsa, izmērs, tekstūra?

K: Tās ir sarkanas, sarkana spīdīga lode manā galvā.

Es: Labi. Tagad darīsim tā: es bungošu pa noteiktiem punktiem uz sava ķermeņa un teikšu frāzes. Tu skatīsies, pa kuriem punktiem es bungoju, un darīsi līdzi. Kad es pateikšu frāzi, došu tev laiku šo frāzi atkārtot. Bungot pa punktiem ir nepieciešams tik stipri, lai tu justu, ka sev pieskaries, taču nav jāsit no visa spēka. To vari bungot ar to roku, ar kuru tev ir ērtāk – tam nav nozīmes ar kuru roku un pa kuru ķermeņa pusi tu bungo.

Tad sākām bungošanu…

KCP: Kaut arī man sāp galva un šķiet, ka man atkal sāksies migrēna, es pieņemu sevi un to, kā es jūtos…
KCP: Kaut arī es pagājušonakt neizgulējos un man tagad atkal sāp galva, es dziļi un pilnībā mīlu un pieņemu sevi…
KCP: Kaut arī man ļoti sāp galva un, iespējams tas ir dēļ tā, ka vakar es neizgulējos un neļāvu sev atpūsties arī šodien pa dienu, es mīlu sevi, pieņemu sevi un sev piedodu…

U: Man atkal sāp galva…
AK: Šīs sāpes kļūst arvien stiprākas…
ZA: Tās ir tādas pašas kā parasti pirms migrēnas…
ZD: Varbūt tā jau ir migrēna…
Z: Šīs sāpes manā galvā…
AtK: Šīs sāpes, šī sarkanā spīdīgā lode manā galvā…
P: Iespējams, tās sākās, jo es sev neļāvu atpūsties…
G: Taču kā gan es atpūtīšos, ja mēs esam ciemos?

U: Kā gan es gulēšu, ja visi citi ir nomodā?
AK: Es to nevaru atļauties…
ZA: Es to nedrīkstu atļauties…
ZD: Ja es to atļaušos, tad es būšu slikta sieva…
Z: Es labāk piedzīvoju galvas sāpes, nekā atļaujos būt slikta sieva…
AtK: Tomēr man atkal jau sāp galva…
P: Šīs milzīgās galvassāpes…
G: Šī sarkanā spīdīgā lode manā galvā…

U: Un ja nu es spētu šīs sāpes tagad atlaist?
AK: Ja nu tas būtu iespējams?
ZA: Varbūt man nav nepieciešamas galvassāpes, lai ļautu sev atpūsties?
ZD: Varbūt es varu ļaut sev aiziet gulēt mazliet ātrāk?
Z: Vienkārši atpūsties…
AtK: Šonakt kārtīgi izgulēties…
P: Es taču drīkstu arī atpūsties…
G: Man nav visu laiku tikai jāstrādā un jāstrādā…

U: Patiesībā mans vīrs man labprāt palīdz…
AK: Un gan jau viņš sapratīs, ja viņam pateikšu, ka man ir nepieciešama atpūta…
ZA: Varbūt es varu viņam to pateikt…
ZD: Varbūt man nav jānokrīt gultā ar galvassāpēm, lai ļautu sev atpūsties…
Z: Es izvēlos šīs sāpes tagad atlaist…
AtK: Es tās atlaižu…
P: Vienkārši izelpoju…
G: Ar katru elpas izelpu tās plūst prom no manis…

U: Es tās atlaižu…
AK: Atlaižu…
ZA: Vienkārši atlaižu…
ZD: Ļauju tām plūst prom…
Z: Un tās plūst prom no manis…
AtK: Šīs sāpes pamet mani…
P: Ar katru izelpu tās plūst prom no manis…
G: Un es tās atlaižu…

Es: (Saku un rādu priekšā) Dziļa ieelpa un izelpa uz zemi… (Pauze)

Es: Kā tu tagad jūties? Vai tu vēl jūti galvassāpes.

K: Tās ir kļuvušas mazākas, taču vēl jūtu.

Es: Cik stipras tās ir šobrīd skalā no 0 līdz 10.

K: Apmēram uz 4.

Es: Kādas domas tev nāca prātā, kamēr mēs bungojām? Varbūt tie bija kādi tēli, atmiņas, kādas frāzes?

K: Jā, es visu laiku domāju, ka es nedrīkstu atpūsties. Man mamma nekad neļāva atpūsties, visu laiku dzina mani uz priekšu, jo pati visu laiku strādāja. Un arī es nedrīkstu atpūsties. Mājai vienmēr ir jābūt kārtībā, katru dienu jābūt gatavām pusdienām, kad bērni nāk no skolas mājās. Un Ieviņa visu laiku man ir pa rokām. Taču man ar visu ir jātiek galā…

Mēs turpinājām bungošanu par to, ko Katrīna tikko bija izstāstījusi. Pēc apmēram 20 minūšu darbošanās beidzām ar to, ka galvassāpes bija pazudušas, mana kliente jutās nogurusi un gribēja doties gulēt, un teica, ka taisnība jau man esot – esot jādod sev iespēja atpūsties tad, kad tas tiešām ir nepieciešams. Un ka citi ģimenes locekļi gan jau sapratīs.

Šis ir gadījums, kad migrēna, kas bija sākusies, neturpinājās. Katrīna jutās ļoti nogurusi, tāpēc, kad visi sakāpa mašīnās, lai dotos uz mājām, pa ceļam vienkārši aizmiga. Galva viņa vairāk nesāpēja ne tajā vakarā, ne arī nākošajā dienā. Tomēr šis nav tas gadījums, kad es priecīgi varētu stāstīt, ka migrēna viņu tā arī nekad vairs nepiemeklēja. Diemžēl atziņa, ka atpūsties ir nepieciešams, kaut arī atnāca, tomēr ģimenē ieaudzināto programmu “Darbojies, kamēr krīti” 20 minūšu laikā nenostiprinājās pietiekoši, lai tiktu regulāri pielietota dzīvē. Viņa turpina darboties pāri saviem spēkiem, tāpēc migrēna reizēm viņai joprojām ļauj paņemt brīvdienas no mājas darbiem un pagulēt gultā pāris dienas. Vairāk ar Katrīnu bungojušas neesam, tomēr paļaujos un ticu, ka, ja viņa kādreiz izlems atbrīvoties no migrēnas uz visiem laikiem, to spēs izdarīt.

Ja arī Tevi reizēm piemeklē migrēna un Tu meklē veidus, kā sevi dziedināt, pamēģini bungošanu. Vari izmantot par paraugu tās frāzes, ko lietoju es darbā ar Katrīnu. Protams, bungošana vislabāk darbosies tad, ja Tu runāsi savas frāzes, stāstīsi sev par saviem iemesliem, kāpēc Tev sāp galva. Ieklausies sevī, kā galvassāpes Tev palīdz? No kā palīdz izvairīties? Kādu labumu Tev dod? Ieraugi savas sāpes – kur tās mīt, kādas izskatās. Ir ļoti labi, ja Tu spēj ieraudzīt savas sāpes ķermenī, jo, to darot, nonāc kontaktā ar tām.

Ja Tev ar saviem spēkiem neizdodas sevi dziedināt un savas sāpes atlaist, vari lūgt manu palīdzību. Sazinies ar mani sev ērtākajā veidā un sarunāsim laiku un vietu, kur parunāties un pabungot. Tu vari lūgt manu palīdzību arī akūtā stāvoklī – tieši tad, kad Tev sāp. Ja vien nebūšu pārāk aizņemta ar citiem darbiem un Tavu palīgā saucienu sadzirdēšu, palīdzēšu Tev uzreiz.

Padalies savā pieredzē! Uzraksti, vai Tev ir bijušas galvassāpes vai pat migrēna, un ko darīji, lai no tām atbrīvotos. Varbūt pamēģināji arī bungošanu? Ja jā, kādus rezultātus sasniedzi – cik ātri galvassāpes mazinājās?

Tev iepatikās šis raksts un, tavuprāt, tas varētu noderēt arī citiem? Padalies ar to!

[oa_social_sharing_icons]

Komentēt

Your email address will not be published. Required fields are marked *