Idejas un Kaija vārdā Džonatans Livingstons

By | marts 10, 2018

Idejas. Foto no www.momenti.lvVai Tu realizē savas idejas? Cik daudzas no tām? Vai Tu esi kā kaija vārdā Džonatans Livingstons, kurai rodas idejas, vēlme uzlidot augstāk un to arī dari? Starp citu, “Kaija vārdā Džonatans Livingstons” ir Ričarda Baha grāmatas nosaukums. Grāmata ir izdota arī latviski, nav pārāk bieza, lasās viegli – ja neesi lasījis/-usi, noteikti iesaku to izdarīt. Kaut arī es to lasīju sen, tā manās domās “uzpeld” ļoti bieži kā metafora ierobežojošajiem uzskatiem.

Manā prātā un droši vien arī Tavā prātā bieži dzimst dažādas idejas. Un tad notiek dīvainas lietas – vai nu es pati, mans iekšējais kritiķis šīs idejas sāk apšaubīt, vai arī es tās izstāstu kādam citam, kādai draudzenei vai draugam, un viņa/viņš sāk šīs idejas apšaubīt, saukt par utopiju, teikt, ka nekas neizdosies. Un rezultātā es neko nedaru, jo nav taču vērts (nu labi, tagad es, Dace Spāre, daru – šis raksts bija tikai ideja pirms 2 stundām, bet nu tas ir uzrakstīts). Jo biežāk es no savām idejām iekšējo vai ārējo dialogu rezultātā atsakos, jo spēcīgāku sajūtu, ka nav vērts rīkoties, nav vērts mēģināt, jo tāpat nekas nesanāks, es gūstu. Un tas jau ir viens solis depresijas virzienā.

Man ir aizdomas, ka Latvijā un ne tikai Latvijā pārāk daudzi cilvēki dzīvo ar šo sajūtu. Nav vērts mēģināt realizēt savas idejas, jo:

  • kam tad to galaproduktu vajadzēs,
  • kas es tāda/-s esmu, lai kaut ko tādu paveiktu,
  • naudas tāpat nepietiks, lai to realizētu,
  • man (idejas autoram/-ei) nepietiek zināšanu vai kontaktu, lai darbus izdarītu līdz galam,
  • noteikti kāds to ideju jau ir realizējis labāk par mani,
  • ir kādi spēki (sistēmas, cilvēku grupas, enerģijas vienības, augstākie spēki), kas neļaus man manu mērķi sasniegt,
  • neveiksmes gadījumā par mani smiesies,
  • tas vienkārši nevar izdoties, jo tā ir utopija,
  • … (ieliec pati/-s savu skaidrojumu, kāpēc nav vērts rīkoties)

Katrā no šī saraksta rindiņām ir minēts vismaz viens ierobežojošais uzskats, kuru es vai Tu esam ieguvuši savas dzīves laikā. Ar kādu no tiem, iespējams, piedzimām, kādu ieguvām no saviem vecākiem, tuviniekiem, skolotājiem, citu mums “iebaroja” prese, filmas un grāmatas, citu esam guvuši paši, mēģinot un negūstot rezultātus uzreiz, un iestāstot sev greizas patiesības.

Šeit man ir noteikti jāatgādina, ka pasaules lielākie sasniegumi ir gūti, kad kāds mēģināja savu ideju realizēt. Jā, ļoti daudzas idejas neizdodas un katru reizi noteikti tam ir savs iemesls. Taču ir ļoti daudz idejas, kas ir izdevušās:

  • Henrijam Fordam radās ideja, kā izgatavot lētākas automašīnas. Šim nolūkam katram izgatavošanas procesā iesaistītajam bija labi un ātri jāveic tikai vienu konkrētu darba daļu. Tā Fords radīja konveijeru un sāka izgatavot pirmās lētās automašīnas;
  • Tomass Edisons vēlējās izgatavot elektrisko spuldzīti un pēc vairāk kā 1000 neveiksmīgiem mēģinājumiem viņam izdevās;
  • Facebook, Microsoft, Apple, Pixar, Google, Skype… visiem lielajiem nosaukumiem vēsturē ir idejas, kuras kāds mēģināja realizēt un viņam/viņai izdevās. Kādam ne uzreiz, kādam ātrāk, bet izdevās, jo viņi mēģināja;
  • Tavs tētis uzrunāja Tavu mammu un viņa atbildēja, vai arī otrādi. Viņi to izdarīja! …

Kā realizēt savas idejas?

Ko darīt, ja galvā ienāk idejas un kāds (tu pati/-s vai kāds cits) sāk tās apšaubīt? Ja Tavu ideju apšauba kāds cits, tad viņā var vienkārši neklausīties un turpināt mēģināt līdzīgi, kā to darīja kaija vārdā Džonatans Livingstons. Taču ja šaubas, neticība saviem spēkiem un idejas realizējamībai rodas Tavā galvā, varbūt ir pienācis laiks beidzot tikt galā ar saviem ierobežojošajiem uzskatiem? Varbūt ir pienācis laiks saprast, no kurienes tie rodas? Varbūt ir pienācis laiks beidzot tos atlaist, lai dzīve kļūtu vieglāka un idejas sāktu ne tikai rasties, bet arī realizēties? Un lai tavas idejas Tu varētu realizēt pati/-s, nevis sagaidīt, kad tās realizē kāds cits, un pēc tam skumt par neizmantoto iespēju!

Ja vēlies, varu Tev palīdzēt vispirms jau saprast, kādi ierobežojošie uzskati Tev ir, kā tie ietekmē Tavu dzīvi – pašai/-am to diemžēl ir samērā grūti izdarīt, jo, esot savās programmās, mēs vienkārši tās neredzam. Mēs ticam tikai tāpēc, ka mēs ticam, un mums notiek pēc mūsu ticības! Taču mana visvērtīgākā palīdzība būs šīs programmas atlaist, nomainīt ierobežojošos uzskatus pret tādiem, kas palīdzēs Tev rast sevī spēkus, lai celtos, ietu, darītu un sasniegtu savus mērķus, realizētu savas idejas. Ir nesāpīgas, ātras metodes, kā mainīt ierobežojošos uzskatus, un es pāris šādas metodes protu un izmantoju darbā ar saviem klientiem. Tāpēc raksti vai arī zvani man un piesakies uz kopīgu darbu ar mani! Ja Tevī tikko dzima vēlēšanās rīkoties, bet tu šo vēlēšanos apslāpēji vai sāc to jau darīt, tad tikko atkal nostrādāja kāds no Taviem ierobežojošajiem uzskatiem, tāpēc nekavējies un piesakies uz manu konsultāciju tagad uzreiz!

 

Komentēt

Your email address will not be published. Required fields are marked *