Psihosomatiskās sāpes. Ko darīt, ja nepalīdz zāles?

By | augusts 6, 2018

Psihosomatiskās sāpes ir visas tās, kuru izcelsme nav skaidri zināma – Tu neesi sasitusies/-ies, Tavā ķermenī nav iemājojis kāds patogēns (vīruss, baktērija, parazīts), Tev netrūkst organismā ūdens, Tev nav iekodusi bite, utml., bet vienalga sāp. Varbūt sāp jau nedēļām, mēnešiem vai pat gadiem ilgi. Varbūt sāpes ir pēkšņas un itin spēcīgas. Iespējams, Tu jau pirms stundas iedzēri kādu sāpju noņemošu līdzekli, taču sāp joprojām. Ko darīt ar psihosomatiskajām sāpēm, lasi šajā rakstā.

Psihosomatiskas sapes

Psihosomatisko sāpju iemesls ir mūsu emocijas, kuras ir vai nu akūtas – tās jūtam tieši šajā brīdī, vai arī tās jau ir iestrēgušas ķermenī enerģijas veidā un traucē normālu enerģijas plūsmu, kas savukārt izraisa traucējumus kāda orgāna darbībā. Teiciens “Man no tā (no domām, no uztraukumiem) galva sāp” ir nevis tikai metafora (salīdzinājums), bet gan itin bieži mūsu realitāte, jo galvas sāpes pie kādiem uztraukumiem mēdz būt pavisam reālas un itin stipras. Līdzīgi ir arī ar teicienu “Mans kuņģis to nespēj sagremot” – kad emociju ir par daudz, var rasties pavisam reāli kuņģa darbības traucējumi un arī sāpes vēderā.

Psihosomatiskās sāpes var būt jebkādas. Bērniem itin bieži tās mēdz būt vēdera sāpes un galvas sāpes, kad kādu notikumu skolā vai bērnu dārzā dēļ viņi turp nevēlas doties. Pieaugušajiem, kuri uztraucas par savām finansēm vai to trūkumu, tipiskas ir sāpes muguras lejasdaļā. Mīlestības trūkuma pret sevi, pret citiem vai no citiem dēļ var būt arī sāpes sirdī. Sāpes dažādās ķermeņa vietās var izraisīt jebkāda emocija, tāpēc katram ir jāmeklē savi individuālie iemesli, kas sāpes ir izraisījis.

Psihosomatisko sāpju gadījumā medicīnas preparāti un manipulācijas ļoti bieži nepalīdz vispār vai arī palīdz tikai uz īsu brīdi. Ja sāpju iemesls ir psihosomatisks, tad, lai atbrīvotos no sāpēm uz visiem laikiem, ir jāatrod patiesais sāpju iemesls un ir jāstrādā ar to. Reizēm pietiek tikai apzināties sāpju iemeslu, kad sāpes jau ir pametušas ķermeni. Citkārt ir nepieciešams mazliet lielāks darbs, lai atrastu visus sāpju iemeslus, jo tie var būt arī vairāki. Tā kā emocijas rodas arī dēļ mūsu ticējumiem, tad ir nepieciešams veikt arī to revīziju, un dažādus ierobežojošos ticējumus atlaist vai nomainīt tos pret citiem, pozitīvākiem ticējumiem.

Viens lielisks veids, kā atlaist sāpes, ir Emocionālā brīvības tehnika (bungošana). Tā ļauj atlaist emocijas, kas ir sāpju iemesls, kā arī nomainīt tos ticējumus, kas ir bijis šo emociju iemesls. Šī tehnika ļauj strādāt arī ar pašu notikumu, samazināt emocionālo spriedzi, ko tas ir izraisījis. Otra tehnika ir Ķermeņa kods, ar kura palīdzību var uzzināt patiesos sāpju iemeslus, lai kādi tie arī būtu, un arī tos atlaist.

Es savā praksē itin bieži kombinēju abas tehnikas, vadoties pēc intuīcijas, kura tehnika konkrētajā brīdī būtu vispiemērotākā. Izstāstīšu pāris piemēru no pieredzes:

  • Hroniskas muguras sāpes. Kādai klientei bija tik spēcīgas muguras sāpes krustos, ka viņa regulāri nespēja ne tikai veikt noteiktas kustības, bet bieži pat bija grūtības pārvietoties. Ārsti, tai skaitā manuālais terapeits, vairāku gadu laikā nebija spējuši palīdzēt, jo sāpes ik pa laikam atgriezās un bija ļoti spēcīgas. Šīs sāpes “pazuda” apmēram pēc stundas, strādājot ar Ķermeņa kodu un atlaižot tūkstošiem iemeslu, kas bija to pamatā. Klientei tās atkal atgriezās pēc kāda laika, taču, kad bijām strādājušas arī ar finanšu ticējumiem un mērķiem, sāpes atkal pārgāja pašas no sevis.
  • Hroniskas sāpes visās locītavās, kuru dēļ bija grūti pat piecelties no gultas rītos. Sāpju iemeslu ārsti nespēja konstatēt. Tās pārgāja pēc apmēram stundas kopdarba ar bungošanas palīdzību, kad atklājām un atlaidām tos aizvainojumus, kas bija sakrājušies uz vīru.
  • Akūtas sāpes gūžās un ķermeņa lejas daļā. Arī šo sāpju gadījumā pretsāpju līdzekļi nebija palīdzējuši. Apmēram 45 minūšu kopdarba laikā, kad sākumā izmantojām Ķermeņa kodu un pēc tam bungošanu, sāpes vispirms transformējās par žņaudzošu sajūtu kaklā un pēc tam par ļoti spēcīgām sāpēm krūtīs, un pēc tam pazuda pilnībā. Arī šajā gadījumā iemesls bija kāda ļoti spēcīga emocija, kā arī ticējumi.
  • Hroniskas sāpes apakšstilbos, nespēja nokāpt pa kāpnēm. Šajā gadījumā pietieka ar telefona sarunu, kurā tika minēts iemesls, kāpēc un kādos gadījumos šādas sāpes mēdz parādīties.
  • Akūtas galvassāpes un migrēnas lēkme. Ar bungošanas palīdzību sāpes tika atlaistas un migrēna tā arī nesākās. Tomēr klientei migrēnas lēkmes turpinās, jo viņa nav gatava mainīt savus ticējumus un ieradumus – nelūdz palīdzību, kad jūtas nogurusi, bet “strādā, kamēr krīt”.
  • Akūtas zobu sāpes. Ar Ķermeņa koda palīdzību sāpes, pret kurām zāles bija bijušas nespēcīgas, pazuda, kaut arī iekaisums un vaiga pietūkums palika. Zobārsts nākošajā dienā pēc mūsu kopdarba bija pārsteigts, kāpēc šāda iekaisuma dēļ nekas nesāp.
  • Akūtas auss sāpes bērnam. Pārgāja pēc apmēram 15 minūšu darba ar Ķermeņa kodu.

Šī ir tikai daļa no manas personīgās pieredzes. To speciālistu stāsti, kuri ikdienā strādā ar Ķermeņa kodu vai Emocionālās brīvības tehniku, ir krietni iespaidīgāki. Ja arī Tev kaut kas sāp, ļoti iespējams, ka varu Tev palīdzēt identificēt šo sāpju patieso iemeslu un to atlaist. Ja esi gatava/-s darboties un atlaist savas sāpes uz visiem laikiem, sazinies ar mani. Bet par to, kā var palīdzēt sev, ja sāpes ir radušās dēļ kāda sasituma vai lapsenes koduma, uzrakstīšu citā rakstā.

Autors: Dace Spāre
personības izaugsmes trenere – koučs, mediatore, energoterapeite, enerģijas psiholoģijas metožu Ķermeņa kods, Emocionālās brīvības tehnika, Matricas reimprintings praktiķe

Komentēt

Your email address will not be published. Required fields are marked *