Negatīvās emocijas – dusmas, kauns, vainas sajūta, bailes

By | novembris 15, 2015

Ir tāds teiciens – “Dusmoties ir kā dzert indi un cerēt, ka tas otrs nomirs”. Ar negatīvajām emocijām tā arī ir. Tās traucē mums dzīvot šodien, jo mēs nespējam vienlaicīgi domāt par gaišo nākotni un priecāties par tagadni un dusmoties uz kādu par notikumu pagātnē.

Par dusmām vēl destruktīvākas sajūtas ir kauns un vaina. Diemžēl šīs sajūtas mēs iemācījāmies jau bērnībā, kad ar to palīdzību vecāki panāca paklausību. Ko darīt?

Kā būtu, ja Tu spētu atlaist savu vainas sajūtu? Kā būtu, ja tā vietā, lai justos vainīgs, Tu justos atbildīgs par savu rīcību?

Kā būtu, ja Tu atlaistu savu kaunu par to seno nodarījumu? Vai arī kaunu, kuru Tu varētu piedzīvot, ja rīkosies tā, kā vēlies? Ja nu visi patiesībā sen ir aizmirsuši to notikumu, par kuru tu joprojām kaunējies? Un pat ja nav aizmirsuši, kā būtu, ja Tu spētu sev piedot notikušo? Tu taču arī esi tikai cilvēks un kam negadās kļūdīties?

Baidies no kaut kā un tāpēc nedari? Tev ir bail uzsākt kaut ko jaunu, jo baidies no neveiksmes? Tev ir bail uzstāties auditorijas priekšā, jo bail, ka tevi izsmies vai arī ka neko prātīgu tāpat nespēsi pateikt. Visām šīm bailēm ir iemesli. Tomēr tos var atrast un novērst.

Arī dusmas var atlaist ātri un viegli. Jā, reizēm mēs dusmojamies un izrādām savas dusmas, jo tā varam manipulēt ar citiem. Piespiest viņus justies vainīgiem par notikušo. Pierādīt savu taisnību. Taču dzert vai nedzert indi ir katra paša tiesības un lēmums.

Vēlies atbrīvoties no destruktīvajām emocijām? Bungo! Pamēģini, kā ir dzīvot bez tām!

Komentēt

Your email address will not be published. Required fields are marked *